Play
previous arrow
next arrow
Slider

Texelse asperges : de lekkerste!

Het begon eigenlijk als grapje. Maar in 25 jaar tijd is de Texelse aspergeteelt van familie Keijser een begrip geworden. De kennis werd opgedaan in Limburg en het bleek een geweldig succes.

WIJ ZIJN DAGELIJKS GEOPEND VAN 10:00 TOT 16:00.
OP ZONDAG VAN 10:00 TOT 13:00

Excursie: ‘Verhaal van de aspergeteler’. Iedere dinsdag en donderdag t/m 21 juni.

Bert Keijser neemt een groepje van 8 tot 12 personen mee het aspergeveld in en vertelt het unieke verhaal van de aspergeteelt op Texel. Na de rondleiding krijg je op de boerderij een kopje koffie met (Texelse) koek en een kortingsbon voor de echte Texelse asperges van 10%.
Boek deze excursie hier via texelexcursies.nl

De teelt van de asperges

Asperges houden van de oude Texelse leemhoudende geestgrond. Het succes van de asperges hangt af van het weer. Op Texel mag niet worden beregend, dus de natuur heeft het voor het zeggen.

Om te voorkomen dat de grond te droog wordt, worden de ruggen tegenwoordig bedekt met folie. Door de zwarte zijde boven te doen, wordt warmte geabsorbeerd en groeien de asperges sneller. Wordt de folie omgedraaid en komt de witte kant boven, dan weerkaatst het zonlicht en zakt de temperatuur, waardoor de groei vertraagt. Zo kan de oogst enigszins worden beïnvloed.

De Texelse asperges groeien iets langzamer dan de Limburgse, maar dat komt de kwaliteit ten goede.

 

Het steken van asperges

In het voorjaar tussen half april en +- 24 juni worden de asperges dagelijks gestoken. De opbrengst is van dag tot dag gevarieerd, afhankelijk van het weer. Bij zonnige dagen ligt de opbrengst hoger dan bij de wat mindere dagen. Een asperge kan maximaal 6 cm per dag groeien.